Paskelbimo data: 2023-12-08

Automobilių stiklai: rušys, funkcijos, remontas

Automobilių stiklai, priklausomai nuo jų atliekamų funkcijų, būna įvairių rūšių. Be to, dėl technologijų plėtros stiklai ne tik tapo gero matomumo važiuojant garantu, bet ir gali turėti nemenką įtaką važiavimo automobiliu kokybei ir komfortui. Kai kurie vis dažniau matomi sprendimai gali atrodyti kaip futuristiniai. Tačiau vis dar yra faktas, kad šiuolaikiški automobiliai turi stiklus, kuriuos galima apibūdinti kaip daugialypę terpę.






Kam reikalingi automobilių stiklai?

Pagrindinė jau minėta stiklų funkcija – užtikrinti gerą matomumą važiuojant. O tai tiesiogiai veikia automobilio vairavimo saugumą bei apsaugą nuo išorinių veiksnių: lietaus, sniego, vėjo ir pan.

Tačiau gamintojai vis dažniau nukrypsta nuo klasikinio požiūrio į stiklus ir stengiasi maksimaliai išplėsti jų funkcionalumą. Todėl jau šiandien daugelyje automobilių galima rasti integruotus sprendimus, kurie realiu laiku rodo vairuotojui įvairius vairavimo parametrus. Daugiau informacijos apie tai – šiame straipsnyje.

Automobilių stiklų rūšys

Rinkoje rasite daugybę modelių, pagamintų iš skirtingo stiklo. Žemiau rasite dažniausiai pasitaikančių medžiagų rūšių aprašymus.

Laminuotas stiklas

Šio tipo stiklo gamyba yra paremta jo papildymu vienu arba keliais PVB folijos sluoksniais. Pagrindinis laminuoto stiklo bruožas – jo atsparumas. Vartotojai taip pat gali tikėtis apsaugos nuo UV spindulių bei gero šviesos laidumo, o tai turi didelę reikšmę matomumui.

Šildomas laminuotas stiklas

Automobilių langų šildymas – puiki idėja, kilusi prieš keletą metų ir dėl savo praktiškumo ilgainiui įsitvirtinusi taip, kad koncernai, gaminantys automobilių stiklus, net nemano užleisti vietos kitiems sprendimams. Šiuo atveju tarp stiklo sluoksnių įmontuojama speciali folija su įlydytais laidais, kurie šildo visą stiklo paviršių. Šildomas laminuotas stiklas apsaugo automobilio langus nuo rasojimo bei šerkšno žiemą.

Soliarinis stiklas

Šiuo atveju klasikinis stiklas yra padengtas danga, kuri mažina saulės spindulių poveikį. Tokio stiklo naudojimas gerokai sumažina kondicionavimo sistemos apkrovą, o automobilio sėdynių apmušalai apsaugomi nuo kenksmingo saulės spindulių poveikio.

Grūdintas stiklas

Šio stiklo gamybos metu medžiaga įkaitinama iki lydymosi temperatūros, o po to staigiai atšaldoma. Dėl tokių veiksmų išorinėje stiklo pusėje dalelės suspaudžiamos, o vidinėje pusėje ištempiamos. Taip gaunamas labai atsparus stiklas, kuris užtikrina saugumą važiavimo metu.

„Langas, pagamintas iš grūdinto stiklo, pasižymi specifiniu elgesiu dūžio metu. Dėl stipraus smūgio jis suskyla į smulkius gabalėlius, o tai sumažina susižalojimo riziką. Grūdintas stiklas yra nuo 3 iki 10 kartų tvirtesnis nei paprastas stiklas“, – sako ekspertas iš „Inter Cars“.

Hidrofobinis stiklas

Toks stiklas labiausiai praverčia per lietų. Ant stiklo paviršiaus yra speciali danga, pritraukianti vandens daleles, kurios lengvai nubėga paviršiumi veikiamos vėjo arba oro pasipriešinimo, susidarančio transporto priemonei judant.

Integruotas stiklas

Šiuo atveju naudojant aliuminio rėmelį ir organinius klijus tarpusavyje sujungiami keli stiklo lakštai. Erdvė, esanti tarp atskirų stiklo lakštų, dažnai užpildoma dujomis, padidinančiomis terminę varžą arba garso izoliaciją.

Šarvuotas stiklas

Šarvuoti automobilių stiklai yra gaunami stiklo lakštus atskiriant PVB, PU arba PVC folija. Po to toks stiklas yra suklijuojamas labai aukštoje temperatūroje veikiant aukštu slėgiu. Dėl to gaunamas atsparumas smūgiams ir net kulkoms. Grūdintas stiklas plačiai naudojamas prabangiuose automobiliuose, taip pat tuose, kuriais vežiojami svarbūs asmenys.

Tamsintas stiklas 

Šios rūšies stiklas metalizuojamas titano oksidais specialiai tam pritaikytose krosnyse. Taip pat tamsintus langus automobilyje galima gauti naudojant specialią foliją automobilių langams. Ji apsaugo nuo UV spindulių ir efektyviai riboja matomumą iš išorinės transporto priemonės pusės. Folija automobilių langams yra dar naudinga tuo, kad tamsinimo efektą galima panaikinti.

Kokias papildomas funkcijas gali atlikti automobilių stiklai?

Automobilių stiklai taip pat gali turėti papildomas funkcijas, kurios praplečia jų panaudojimą ir akivaizdžiai pagerina vairavimo komfortą. Žemiau pateikiame trumpą šiuolaikiškų transporto priemonių stiklų funkcijų žinyną.

Akustiniai stiklai

Akustinių stiklų užduotis – sumažinti triukšmą, sklindantį iš automobilio priekio. Juos naudojant galima sumažinti oro srauto generuojamą triukšmą net 30 proc. Tai ypač svarbu vairuotojams, kurie dažnai važinėja greitkeliais.

Stiklai su antena

Įdomus sprendimas – stiklai su integruota antena. Naudojant šią technologiją galima sukurti priekinį, šoninį arba galinį stiklą, kuris priims radijo, televizijos arba GPS signalą. Ta leidžia atsisakyti dažnai nelabai estetiškai atrodančios antenos ant stogo.

Ekraniniai („Head-up“) stiklai

Stiklai, kurie turi ir ekrano „Head-up“ funkciją, suteikia galimybę rodyti pagrindinę informaciją iš prietaisų skydelio ir salono kompiuterio, todėl galima matyti duomenis apie važiavimo greitį arba navigacijos įspėjimus. Toje stiklo vietoje, kurioje bus rodoma informacija, naudojama pleišto skerspjūvio formos folija.

Automobilių stiklų remontas

Nepriklausomai nuo to, kokį automobilio stiklą pasirinksite, kartais jis gali būti pažeistas. Dauguma šio elemento pažeidimų atsiranda dėl smulkių akmenukų smūgių į stiklą. Taškinius pažeidimus galima remontuoti, o proceso efektyvumas leidžia atkurti net iki 95 proc. pirminio šio stiklo atsparumo. Tačiau būna atvejų, kai remontas neįmanomas. Tokios situacijos dažniausiai pasitaiko, kai pažeidimas išplinta, – tuomet būtina keisti visą elementą.

Kaip atliekamas automobilių stiklų remontas?

Stiklo remonto procesas nėra sudėtingas, tačiau reikalauja specialių žinių, medžiagų ir įrenginių. Tokie veiksmai turi būti atliekami tik profesionaliame autoservise, griežtai laikantis šios sekos:

  1. Pažeidimo vieta nuvaloma, kad neliktų įvairių rūšių teršalų ir drėgmės.
  2. Įtrūkis užpildomas specialia derva.
  3. Stiklas sukietinamas UV spinduliais.
  4. Remontuojamas paviršius nupoliruojamas.

Kodėl verta remontuoti pažeistą stiklą? 

Įtrūkių užpildymas yra nepaprastai svarbus dėl važiavimo saugumo bei išlaidų mažinimo aspektų. Jei nekreipsite dėmesio į smulkų įtrūkimą, laikui bėgant tai gali išaugti į didesnę problemą, dėl kurios teks pakeisti visą stiklą.

Taip pat turite žinoti, kad policijos pareigūnai gali skirti baudą už pažeistą automobilio stiklą. Blogiausiu atveju, jei pareigūnas nuspręs, kad pažeidimas kelia grėsmę vairuotojui ar kitiems eismo dalyviams, jis gali laikinai apriboti teisę naudoti transporto priemonę. Tokioje situacijoje vairavimo teisę atgausite tik po stiklo remonto arba pakeitimo.

Ieškote stiklo? Apsilankykite „Inter Cars“!

Jei turite problemų dėl stiklų ir jums reikia naujo lango, tai ženklas, kad metas apsilankyti „Inter Cars“ parduotuvėje. Pas mus rasite platų automobilių stiklų įvairių rūšių transporto priemonėms asortimentą. Visi produktai yra nurodyti kataloge pagal transporto priemonių modelius, kuriems jie tinka.

Suprasdami, kiek yra svarbus automobilių stiklų patikimumas, bendradarbiaujame tik su patikimais tiekėjais, kurie gali mums pasiūlyti patvarių ir vartotojams saugių stiklų su garantija. Nesvarbu, ar jums reikia šoninio, ar galinio stiklo, – turime tai, ko ieškote.

Jei nežinote, kokį stiklą pasirinkti, ir jums reikia pagalbos, susisiekite su mūsų specialistais, kurie maloniai patars ir sugebės greitai pasiūlyti sprendimą, kuris patenkins jūsų lūkesčius ir sugrąžins jūsų transporto priemonei idealią techninę būklę. Galite susipažinti su mūsų stiklų ir jų tvirtinimo elementų asortimentu ir įsigyti visą gaminių komplektą.

Jau žinote viską apie automobilių stiklus...

Kaip matote, automobilių stiklai – tai transporto priemonių elementai, kurie pasižymi didele įvairove ir gali teikti daug papildomų funkcijų. Tačiau nesvarbu, ar jus domina laminuotas stiklas, šarvuoti stiklai automobiliui, ar šildomi automobilio langai, – svarbiausia yra pasirinkti patikimų prekių ženklų produktus. Tik taip užsitikrinsite tinkamą apsaugą ir galėsite džiaugtis komfortu keliaudami. Taip pat atminkite, kad pažeistas stiklas turi būti kuo skubiau suremontuotas. Priešingu atveju gali įvykti rimta avarija ir reikės pakeisti visą stiklą, o tai pareikalaus nemažų išlaidų.